Wednesday, October 15, 2014

RECIPI # 1 KARIPAP KECIK SERUNDING DAGING

hai korang,apa khabar?

sihat tak..?
okay kat sini nak kongsi sikit resepi dan macam mana nak buat karipap kecik ni
leceh tak?
sangat leceh dan memang tak suka buat.
tapi sebab duduk kampung kan, ada seorang jiran ni dia suka sangat buat kuih.
sayap kapal terbang, karipap kecik, karipap pusing
memang dia suka sangat buat..
emma suka beli je
makan sambil tengok tv
sedap..:)
jadi hari tu duk lepak dengan cek de (nama makcik tu) dan tanya resepi dia.
ada la dia share sikit. 
resepi yang emma share kat sini based on internet tapi yang paling similar dengan cik der nye resepi.
yelah, tanya dia tapi dia tak tau sukatan
biasa la orang tua kn, sukat pakai2 tangan je sebab dah biasa


ok, gambar atas ni step dia la..mudah je
share macam mana nak buat dulu nanti kat bawah ada resepi.
kalau korang rajin buat, boleh cuba
kalau malas pergi je beli ok :p

ok,
1. buat doh - bahagikan doh dalam 6 bahagian kemudian gelekkan dengan mesin bagi dia nipis
2. ambil cawan kecik/acuan kuih tekap bulat2 agak2 sama besar dengan alat pengepit yang nak guna nanti
3. ambil sarang karipap, letak yang bulat2 tu tadi letak serunding 
4. letak pulak air kanji tu tadi kat tepi2 supaya karipap melekat betul2
5. kepit 
6. buat yang lain pulak, ulang sampai tepung habis atau sampai korang rasa dah fed up
7. kalau fed up, tinggalkan dapur - start kereta pergi kedai beli

ok ni resepi doh :

1/2 kg tepung gandum 
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan majerin 
1/2 cawan air  sejuk dari petiais}  lebih kurang  
1 sudu kfc garam masukkan ke dalam air

ni pulak cara buat doh karipap tu :

Panaskan minyak dan majerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam petiais sekurang2nya 1 jam.
Siap utk digunakan. 
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup



ni pulak resepi serunding daging :

3 btg Serai,70 gram Ketumbar,70 gram Jintan Manis ,1 kg Daging Direbus sehingga lembut,200 gram Cili Kering, 125 gram Gula Perang ,Separuh Kelapa (santan pekat),1 labu Bawang Merah Besar, 2 ulas Bawang Putih,2 cm Lengkuas, 1.5 cm Halia,
     
ni langkah2 nak buat tu :

-Koyakan daging yang telah direbus tadi sehingga halus.
-Goreng Bwg Besar,Bwg Putih,Ketumbar Dan Jintan tanpa menggunakan minyak
-kisarkan bahan yang telah digoreng tadi
-Tumis hasil yang telah dikisar dengan sedikit minyak
-Masukkan Gula Merah dan Santan pekat..
-tumis sehingga bahan-bahan tadi menjadi garing dan keluar aroma..
-Perlahankan api kemudian masukkan daging yang telah dikoyakkan sehingga halus tadi.
-Masukkan 1/3 cawan air kemudian Kacau sehingga daging menjadi garing 

sumber : seluas lautan

eh mudahnye buat blog copy paste ni kan..
tapi yang ni paling hampir la..korang boleh try
kalau ada banyak masa la
kalau malas pandai2 la kan

ok, lepas ni share resepi yang selalu emma masak pulak

megi

ok jumpa lagi..!!




1 comments:

Kekzamanis said...

Mati2 aku ingat mu buat.. Rupanya bagi resepi jer.. Cis!
Rosmiza Ali Official Blog™

 
Emma . Enver . Wan Blogger Template by Ipietoon Blogger Template